In medias res idevágom – mielőtt egy rendhagyóbb témáról szeretnék értekezni – hogy életemben először előremászásban projekteltem egy 6a nehézségű utat a BigWallban! Tehát az első próbálkozástól kezdve végig előre nyomtam. Először 1 beleülés és 1 esés árán jutottam fel, majd egy héttel később már majdnem kitoltam teljesen, de a végére annyira elfáradtam (a sok tökölés miatt), hogy nem tudtam az utolsó fogásról biztonságban megakasztani a standot, így végül egy másik út metrófogantyú szerű kiszállóját használtam erre. Kicsit bosszús is voltam. De semmi baj, mert a harmadik kísérletre, szombaton délelőtt kitoltam redpoint a Sémák becenevet viselő utat, mely Czégel Dávid munkája. Utóbbi azért fontos, mert az általa megálmodott mozdulatok nekem általában nehezebbnek szoktak érződni mint a “hivatalos” megállapított nehézsége. Szóval öröm-bódottá, és most jöjjön aminek jönnie kell!

Mindig is tudtam, hogy a fogyasztói társadalom – mint fogalom – alapvetően egy felfújt buborék és valós többlet haszon nem lapul az irdatlan mennyiségben elköltött pénzmennyiség mögött. Már úgy értem az egyén – a fogyasztó – szempontjából. De saját élményen testközelből megtapasztalni ezt egészen más kategória. Ne aggódjatok, azért lesz köze a mászáshoz is, vagy legalábbis a természetjáráshoz a dolognak.

Azt már-már alapvetésnek veszi minden kicsit is tapasztaltabb túrázó/hegymászó, hogy nagyon nem mindegy milyen öltözékben indul neki az ember akár csak egy itthoni, de megerőltetőbb túrára. De valóban el kellene hinnünk, hogy egy gore-tex feliratú kabát ér 3-4x annyit, mint egy decathlonos, amin semmilyen “fancy” technológiai jelzés nincs?

Ne menjünk ennyire messzire! Szerettem volna kicsit frissíteni az outdoor ruhatáramat (ami amúgy már önmagában fölösleges, mert mindenem megvan, csak már unom a színeit, tehát én is a fogysztás rabja vagyok) és gondoltam beszerzek egy új softshell kabátot, egy polárt és egy vékony túranadrágot. A kabátra tényleg szükségem volt, mert a régi vállalhatatlnul néz már ki, ez tény.

Namost azért a felsorolt ruhadaraboknak nem kell különösebben extra technikai feltételeknek megfelelniük. A polár legyen meleg és jó tapintású anyag, ami nem veszti el teljesen a szigetelőképességét nedvesen (ezt minden polár tudja elmondanám, a kínai is) és legyen olyan szabása hogy kényelmesen lehesssen mozogni benne. A softhsell legyen könnyű, szélálló, vízlepergető és ne izzadjak bele mint egy ló. Nem kell goretex meg semmi flikk-flakk ehhez. A nadrág meg legyen jól szellőző, vékony és kényelmes – szintén olyan anyagból ami gyoran elvezeti a nedvességet. Ennyi. Ezek tök alap elvárások.

Elkezdtem tehát nézegetni első körben a külföldi weboldalakon az általam kedveltebb márkák kollekcióit (Salewa, The North Face, Mammut, Vaude), illetve a Zajo.net webshopot. Majd pár nappal később teljesen ad-hoc bementem a Decathlonba illetve a Hervisbe és megvettem mindent. Mutatom a különbséget (mindenhol az elérhető legolcsóbb tételt írom, kivéve a Decathlonnál, különleges képessége egyiknek sincs, nagyjából ugyanazokkal a paraméterekkel rendelkeznek):

1. Salewa (Trekkinn.com)

Salewa Selva Half Zip polár- 17.931 Ft
Salewa Setus 2 Stormwall softshell – 28.718 Ft
Salewa Agner Co nyári túranadrág – 18.075 Ft
Salewa Puez rövidujjú póló – 5.977 Ft

Összesen: 70.701 Ft (+szállítás de az most mindegy)

A TheNorthFace, Mammut és Vaude cuccokat nem írom ki külön, ilyesmi áron vannak mint a Salewa.

2. Zajo (zajo.net)

Zajo Raven pull polár- 11.090 Ft
Zajo Kansas softshell – 16.690 Ft (mondjuk én az Air LT-t venném ami drágább)
Zajo Magnet Pants túranadrág – 18.490 Ft (tény, hogy ez egy elég jó nadrág)
Zajo Contour póló – 3.690 Ft

Összesen: 49.960 Ft

3. Decathlon + Hervis

Quechua MH100 polár – 2.990 Ft (12-ért már primaloftos hibrid polár van)
GTS Softshell – 4.999 Ft (7-9 között van Kilimanjaro is, ami tök fasza)
Forclaz Trek 500 túranadrág – 8.990 Ft (ez a Zajo Magnet koppintása)
Quechua MH100 póló – 1.790 Ft (imádom ezeket, több is van belőle)

Összesen: 18.769 Ft

Tehát ha túl sok lenne így egyben az adat: pontosan ugyanazzal a funkcionalitással, és nagyságrendileg ugyanolyan anyagminőséggel rendelkező termékeket az “átlag” outdoor márkákból 70 ezerért, Zajóból 50 ezerért, a Decathlonból 19 ezerért lehet megvenni. És akkor nem beszéltünk olyan márkákról mint az Arc’teryx vagy a Fjallraven, ahol akár egyetlen tétel is simán lehet 50-60 ezer forint (pl. egy nadrág). Egyszerűen nem hiszem el, hogy annyival kényelmesebb, strapabíróbb vagy jobb lenne. A jelenlegi nyári túranadrágom anno 5.990 Ft volt a Dechatlonban. 3 éve megvan, most szakadt ki az egyik varrásnál a két szára között, de az még javítható is. Mászásra is nagyon kényelmes, szellőző, könnyen szárad, jó helyen van rajta minden, imádom. Ilyenkor eszembe jut Doki kinyilatkozása, amikor azt kérdeztem tőle, hogy mennyire gáz ha bringás sisakban jön velem mászni egyik ismerősöm. Idézem: “Botból is tudsz venni külön túrabotot, síbotot, túrasí botot, nordic walking botot, sok sok ezer forintokért….

…azt mindegyik egy bot vazze!

Végszóként hadd vágjak ide két kivágott képet kommentár nélkül. Az egyik Aliexpresszről van, a másik egy itthoni outdoor bolt webshopjáról:

Segítek: 30,76$+2,93$ = 10.348 Ft. Your welcome! A következtetéseket mindenki vonja le maga 🙂

Hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.