Szögezzük le: alapesetben semmi. A film nagyon fasza, Alex imádnivaló, az Oscar-t nagyon megérdemelte és általánosságban kijelenthető, hogy örvendetes dolognak tartom, hogy a mászósport – mint entitás – ezzel nagyobb tömegekhez is eljut. Vivát! Aztán jön a de…

Everything before the word ‘but‘ is horseshit” – Tyrion Lannister

Adott egy film, ami egy olyan ember életcéljának beteljesüléséről szól, akit nevezhetünk finoman lelkileg sérültnek, egy olyan fal megmászásáról, amelynek a nehézségét a legkevésbé sem érzékeltetik a filmen azon kívül, hogy elmondják, hogy 7c+, egy olyan stílusban amelyről az a véleményem, hogy nem kellene promótálni.

Az átlag tévénéző – aki látta, hogy Oscar-t nyert a film és ennélfogva a csapból is ez folyik – leül megnézi, de amellett hogy tök jól szórakozik össze fogja kötni a sziklamászást a mászó saját életének kockáztatásával és szerettei érzelmeinek, félelmeinek háttérbe szorításával. Olyan fórumokon, csoportokban is kézről kézre adják a filmet a közösségi médiában, ahol a mászásról korábban azt sem tudták jó eséllyel, hogy eszik-e vagy isszák. Miért zavar ez engem ennyire?

Azért mert van egy másik film, ami szerintem legalább olyan jó és szórakoztató, szintén az El Capitanról szól, szintén egy évszázados teljesítményről. De egy biztonságos körülmények között, könyv szerint megvalósított mászásról, ráadásul úgy tálalva, hogy közben az alapvető tudnivalókat is csepegtetik a néző fejébe. Például, hogy mit jelent az a nyavajás 7c+. A film címe The Dawn Wall.

Valójában a két film tökéletes párost alkot: az egyikben Tommy Caldwell kommentálja Honnold teljesítményét, a másikban Honnold kommentálja Caldwell teljesítményét, ráadásul ugyanazon a sziklafalon. Mégis a Dawn Wall a laikus néző számára sokkal többet ad, sokkal közelebb hozza a mászást hozzá. Nem egy iszonyat veszélyes extrém sportként mutatja be, de nem is tekint rá úgy mintha nem lennének kockázatai. Természetesen Caldwell életében is volt(ak) nagy törés(ek), nem véletlen tette fel mindenét erre a projektre, de úgy gondolom ez minden más szélsőséges teljesítményt hajhászó ember mögött ott sötétlik.

Ha már a csapból is egy mászófilm folyik én személy szerint jobban örültem volna, hogy ha a Dawn Wall-t kapják fel ennyire és nem a Free Solo-t. Ennek ellenére örvendetes, hogy ez a gyönyörű sport / hobby / kikapcsolódás egyre szélesebb rétegekhez jut el ennek a médiumnak is hála. De azért elsőre ne a szólózással kezdjen bele senki 🙂

Hozzászólás

Categories: Egyéb

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük