Mivel elkezdtem aktívabban használni a www.thecrag.com című mászós oldalt naplóként, kicsit jobban beleástam magam a különböző típusú megmászások útvesztőibe. Fórumokon folyamatosan mennek az olyan kérdések, hogy “de akkor ez most megmászottnak számít-e, ha beraktam előre az első köztest a kötéllel, és ráfogtam az út felénél a kis fára, meg egyébként is acélszegecses cipőben voltam?”. Adam Ondra volt az első és egyetlen aki Onsight mászott 9a+ nehézségű utat…de mi a jó fenét jelent ez? Kicsit magamért is, de kicsit azért is, hogy érthetőbb legyen a Mászónaplómban feltüntetett sok ikon, idefordítom most a TheCrag “Tick Guide-ját”. Csak azokat a típusokat találjátok itt meg, amelyeket használok, a többit kiszelektáltam.

Ikon Megnevezés Mit is jelent?
Megmászás elölmászóként
Onsight Előre másztam az utat esés és a kötél terhelése nélkül az első próbálkozásomra, előzetes információk (beta) nélkül. (Ha valakit láttam ahogy mássza, vagy kaptam tippeket, hogy mit keressek, mit fogjak, hogyan mozogjak, az már nem számít onsight-nak. A kalauz használata annak érdekében, hogy azonosítsam az utat, és végignézzem a vonalvezetését – főleg ha nincs túlnittelve – az még belefér)
Flash Előre másztam az utat esés és a kötél terhelése nélkül az első próbálkozásomra, de kaptam információkat másoktól és/vagy láttam mást ahogy mászta. Pl. ha felbiztosítom a társam, és miután leeresztettem én is előre mászom, az Flash-nek számít.
Red point Előre másztam az utat esés és a kötél terhelése nélkül, de nem az első próbálkozásomra. Ha például toprope végigprojektelek egy utat, vagy többször próbálom előre de mindig bele kell pihennem és utána sikerül megmásznom végig. Németül Rotpunkt, ezzel is sokat lehet találkozni.
Pink point Ugyanaz mint a Red point annyi különbséggel, hogy az expresszek előre be voltak helyezve. Nehezebb utaknál általánosan bevett szokás, hogy ezt a stílust is redpointnak könyvelik el.
Green point onsight Onsight előre másztam egy sportutat tradícionális stílusban (saját közteseket használva, a nitteket kihagyva)
Green point Előre másztam egy sportutat tradícionális stílusban, de nem Onsight.
Hang dog Előre másztam az utat, de beleestem vagy belepihentem közben a kötélbe. Ide számít az is, ha egy akasztásnál pihenés képpen belekapaszkodtam az expresszbe.
Megmászás másodmászóként
Second clean Másodmászóként a kötél terhelése (pihenés/esés) nélkül végigmásztam az utat/kötélhosszt.
Second with rest Másodmászóként végigmásztam az utat/kötélhosszt, de volt hogy beleterheltem a kötélbe.
Szólómászás (előfordult II-III nehézségben)
Solo Szólómásztam az utat, de nem Onsight
Onsight solo Onsight szólóztam az utat
Felsőbiztosításos megmászások (oroszozás/toprope)
Top rope onsight Felső biztosítással első próbálkozásra, a kötélbe való terhelés és minden előzetes információ nélkül kimásztam az utat.
Top rope flash Felső biztosítással első próbálkozásra, a kötélbe való terhelés nélkül, de előzetes információk (pl. láttam valakit ahogy mászta) birtokában kimásztam az utat.
Top rope clean Felső biztosítással a kötélbe való terhelés nélkül kimásztam az utat, de nem elsőre.
Top rope with rest Felső biztosítással kimásztam az utat, de volt hogy bele kellett terhelnem a kötélbe (estem vagy pihentem)
Sikertelen próbálkozások/projektek
Attempt Megpróbálkoztam az úttal, de nem sikerült megmásznom
Working Dolgozom az ügyön, személyes projekt, meglesz!
Retreat Megpróbálkoztam az úttal, de vissza kellett fordulni/ereszkedni (túl nehéz volt vagy időjárás/sérülés miatt)

Boulderezni nem szoktam sziklán (még), teremben meg sajnos itthon nincsenek egyértelmű nehézségi jelölések.

Hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.