Elárulom előre: ezt a hétvégét annyira nem élveztem. Valamiért folyamatos parában voltam, nem éreztem biztonságban magam, pedig az esésgyakorlat után már egészen kiegyensúlyozott lettem a falon. Az első gondom ott kezdődött, hogy kimentünk Bajótra és a Reibung falon – ahol fogás tényleg csak minimális van – kellett pilinszkáznunk. Ez a tapadás, meg a cipőmben való bizalom kérdése még várat magára. Ha nincs jó fogás bepánikolok és olyankor végigfut az agyamon, hogy ha itt most így megcsúszok, akkor úgy fogok esni és akkor itt és itt beverem azt meg azt a részem és rommá zúzom magam. Ez persze nettó faszság, mert valószínűleg nem ez történne, meg egyébként is arra kéne koncentrálnom, hogy azt a nyavalyás lépést meglépjem.

Természetesen másnap ugyanilyen problémákba ütköztem, de duplán jött ki rajtam a para, ugyanis Oszolyon voltunk, ahol egyrészt minden úgy csúszik mint egy kizsírozott teflonlap, másrészt pedig itt lesz a vizsga is, így ezzel kell megbarátkoznom. Az V-ös utaknál itt is már kulcsszerepe van a lépéseknek és annak hogy meg merjek lépni valamit. De ilyen csillogó, fényes kis pöckökre még annyira sem merek ráterhelni mint máshol az amúgy tényleg jól tapadó felületre. Nem tudom, hogy a cipőm miatt van-e, ezt majd ki fogom próbálni vizsga előtt boulderen. Van három különböző cipőm és mindegyikkel végigmászom ugyanazt az utat és igyekszem gyakorolni a “Silent Feet” technikát.

Rákeresve egyébként a “how to improve your footwork in climbing” mondatra, a legtöbb helyen az jön ki, hogy bízz a lábadban, merj ráterhelni. Szóval valószínűleg, hogy ha ezt a falat áttöröm, ezen átlendülök, akkor nagyságrendekkel fog fejlődni a mászótudásom. És itt jön megint a képbe az, hogy nem is fizikálisan, hanem mentálisan jönnek a legnagyobb akadályok. Hiszen azt a részt, amin egy 10 percet eltököltem, Csaba beszállócipőben három másodperc alatt mászta utánam, nagyjából mintha lépcsőzne. Sajnos már nem sok időm lesz a vizsgáig, de az tuti, hogy erre kell gyúrnom. Egy alkalommal biztos hogy le kell jutnom boulderezni és/vagy mászni még a vizsga előtt.

Fejéc kép: thoughtco.com

Hozzászólás


Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.